Διεύθυνση Ψηφιακού Σχεδιασμού και Νέων Μέσων

Ο Τάσσος Κατσίκας είναι διευθυντής Ψηφιακού Σχεδιασμού και Νέων Μέσων του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας

Ο κύριος Κατσίκας γεννήθηκε στην Χαλκίδα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Σπούδασε Δυναμικά Συστήματα και Πολυπλοκότητα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (ULB) και Ψηφιακές Μορφές Τέχνης (Μ.Α.) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) στην Αθήνα. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και σε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Κόλπου προσφέροντας δημιουργικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας, της οπτικοποίησης με τρισδιάστατα γραφικά και στην ανάπτυξη περιεχομένου για το Διαδίκτυο.

Ο Τάσσος Κατσίκας έχει εργαστεί σαν τεχνικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων και σαν αξιολογητής προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Esprit, Eureka AudioVisuel), ενώ παράλληλα έχει διδάξει (2001-2008) στον διατμηματικό μεταπτυχιακό κύκλο μαθημάτων της ΑΣΚΤ και του τμήματος Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Πατρών ως εξωτερικός εισηγητής (Π.Δ. 407), τα μαθήματα των τριδιάστατων γραφικών και της εισαγωγής στην Εικονική Πραγματικότητα. Ως μέλος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ναυδόμος επέβλεψε την (ψηφιακή) σχεδίαση-ναυπήγηση λειτουργικών αντιγράφων Μινωικού πλοίου και αρχαϊκής Πεντηκοντόρου.

Εργάστηκε σαν αρχισυντάκτης περιεχομένου στη δικτυακή πύλη in.gr, και ως διευθυντής της ομάδας τεκμηρίωσης του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ. Ως Διευθυντής Δημιουργικού εργάστηκε για την ανάπτυξη πρωτότυπου ψηφιακού περιεχομένου για το Ψηφιακό Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Εισαγωγή στην Εικονική Πραγματικότητα» και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα για θέματα εκλαϊκευμένης επιστήμης, τεχνολογίας και πληροφορικής στον ημερήσιο και στον ειδικό περιοδικό Τύπο, ενώ έχει μεταφράσει το βιβλίο του Ν. Negroponte «Being Digital» στα Ελληνικά.

Προσέφερε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα Εικονικής πραγματικότητας και τρισδιάστατου σχεδιασμού σε νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις του Δ΄ Κύκλου που φιλοξενήθηκαν στη Θ.Ε.Α. (Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων Αθηνών) του ΕΒΕΑ. Σήμερα, ασχολείται με εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας στο χώρο του πολιτισμού, καθώς και με την ανάπτυξη πρωτότυπου ψηφιακού και διαδραστικού πολιτιστικού περιεχομένου.

Print Friendly, PDF & Email